Auteur Hassnae Bouazza te gast bij BIJT! Kunst over Voedsel

Op donderdag 6 juli om 20.00 uur komt de bekende schrijfster Hassnae Bouazza naar de Malerij op de Noordkade in Veghel tijdens BIJT! Kunst over Voedsel Festival. Zij spreekt daar met Sonja van den Heuvel van Bibliotheek Meierijstad over haar boek Een koffer vol citroenen. Dit boek is een intiem portret van een moeder en dochter. Het toont de kracht van moederliefde en de blijvende troost van smaken en geuren. Hassnae Bouazza beschrijft erin op fantastische wijze de gerechten van thuis, die ze namaakt en die haar herinneren aan haar jeugd. Eerder publiceerde zij ook Streetfood, snelle Surinaamse gerechten van de Spicy Chef samen met sterrenchef Soenil Bahadoer. De lezing is een initiatief van De Compagnie, Cultuur Haven Veghel en Bibliotheek Meierijstad. De toegang is gratis.

Een koffer vol citroenen van Hassnae Bouazza is een liefdevol portret over de kracht van moederliefde. Het is in een koekjeswinkel op het vliegveld van Casablanca dat Hassnae Bouazza zich realiseert dat ze met het plotse overlijden van haar moeder meer is kwijtgeraakt dan alleen een ouder. In Een koffer vol citroenen beschrijft ze hun liefdevolle relatie, de rauwe pijn van het verlies en de zoektocht naar een gelukkig leven zonder een onmiskenbaar thuis. Hassnae Bouazza: “Als je opgroeit in een wit dorpje, waar je nooit het gevoel hebt gekregen dat je geaccepteerd wordt, dan nestelt zich dat in je DNA. Het gevoel van minachting, van racisme. Mijn moeder was mijn baken in mijn leven, zij zorgde voor troost en geborgenheid en gaf me het gevoel erbij te horen. Bij haar, bij de wereld, al was zij zelf ook een buitenstaander.”

Over de auteur

Hassnae Bouazza (1973, Oujda) is een Marokkaans-Nederlandse journalist, schrijfster, columnist, vertaler en programmamaker. Ze is geboren in de stad Oujda. Ze verliet met haar familie Marokko om zich bij haar vader te voegen die al in Nederland was, als gastarbeider. Ze studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Bouazza schrijft voor onder andere Vrij Nederland, NRC, de Volkskrant en Frontaal Naakt en is programmamaker bij de VPRO. Ze is de regisseur van de NTR-documentaire serie Seks en de Zonde (2014) over vrouwen in de islam. Ook regisseerde ze de NTR-documentaire De klas van ’94 (2019). Ze staat bekend vanwege het bespreken van onderwerpen die taboe zijn in de Arabische wereld, zoals pornografie. In 2013 verscheen haar boek Arabieren kijken. In 2015 ontving ze in Beiroet de Arouwad Award voor haar werk over de Arabische wereld. Na het overlijden van haar moeder schreef ze Een koffer vol citroenen (2022).