BIJT! Kunst over Voedsel Festival toont slachtwerk met drumsticks

VEGHEL/MEIERIJSTAD – De programmering van BIJT! Kunst over Voedsel Festival, dat plaatsvindt van 28 juni t/m 9 juli op de Noordkade in Veghel, is volledig op stoom gekomen. Inmiddels is het aanbod activiteiten op het gebied van kunst en cultuur die allemaal directe relatie met voedsel hebben flink uitgebreid. Van bandjes die muzikaal stevig van zich afbijten tot een kookprogramma waar kids hun tanden in mogen zetten. Allemaal binnen het thema: ‘Kunst over Voedsel’. Veel partners op de Noordkade zijn inmiddels aangehaakt. Meer informatie op www.bijt-festival.nl/programma

BIJT! Kunst over Voedselfestival bijt zich vast in het wereldwijde voedselvraagstuk, zonder opgeheven vingertje (dat gebeurt namelijk al voldoende), maar met zinnenprikkelende beeldende kunst, muziek, film en theater. Het festival laat je door middel van kunst met andere ogen kijken naar voedsel en de toekomst daarvan. Het is een uniek 12-daags festival met theater, muziek, workshops en exposities; allemaal met een link (óf knipoog) naar eten. Uiteraard is er ook genoeg te proeven! Dat kun je bij de voorstelling Slachtvisite van Peergroup in de Koekbouw. Het varken, dat tijdens de voorstelling door lokale ambachtelijke slagers is uitgebeend, wordt de volgende dag voorafgaand aan de volgende voorstelling aan het publiek geserveerd tijdens een meergangen diner. Publiek ziet via projecties op de wanden het verhaal van onze huidige voedselindustrie. De spectaculaire voorstelling duurt in totaal vier uur, inclusief een meergangendiner. Er zijn acht speeldata en het aantal bezoekers per avond is beperkt. Een kaartje kost slechts 65 euro inclusief diner en is te bestellen via de website. Er is ook een vega-variant beschikbaar.

Samen vieren

Onderscheidend, spraakmakend en spannend, maar ook leuk en toegankelijk voor iedereen, wie je ook bent of waar je ook woont, daar staat BIJT! Kunst over Voedsel Festival voor. Dat zul je ook merken bij de voorstelling Het Geheim van het Zwarte Goud die bezoekers niet alleen laat genieten van goede koffie, maar ook vertelt waar die koffie vandaan komt. Of bij Aardappelsoep, een jeugdvoorstelling over oorlog en verlies, honger en het aangename van lekkere soep, een coproductie van Laika en Agora theater. Natuurlijk kun je ook met een drankje in de hand ontspannen luisteren, bijvoorbeeld naar Acoustic Lunchbox. Welk nummer wil je horen? Mooi, dan gaan ze dat spelen! De fotografie van Klaus Pichler laat zien hoe een derde van het voedsel wereldwijd wordt verspild, terwijl Lidwina Charpentier laat je beleven hoe voedsel die verspild wordt, toch gered kan worden door middel van ‘klikoduiken’. Kunstenaar Kiki van Eijk op haar beurt ontwerpt in enkele workshops samen met belangstellenden op inspirerende wijze keramiek, glas en textiel.

Kortom: Bij het BIJT! Kunst over Voedselfestival laat je je inspireren door de makers, doe je mee met artiesten en bedenk je hoe we het leven samen kunnen vieren, maar ook de wereld een beetje leefbaar kunnen houden.