BIJT! presenteert voorgerecht festivalprogramma

VEGHEL/MEIERIJSTAD – BIJT! hét Kunst over Voedsel Festival dat plaatsvindt van 28 juni t/m 9 juli op de Noordkade in Veghel, presenteert vandaag op de festivalwebsite een voorproefje van het programma. Daarin activiteiten op het gebied van kunst en cultuur die de motor vormen voor een nieuw bewustzijn en het gesprek over onze voedseltransitie. Op de website kun je bij ‘programma’ zoeken op datum en op genres zoals theater, documentaire, beeldend, expositie en proeverij. Bij enkele programma items is er sprake van kaartverkoop, veel andere festiviteiten zijn vrij toegankelijk, soms is reservering wenselijk.  Eind april is het volledige programma bekend. Meer informatie op www.bijt-festival.nl/programma

De keuze is al reuze in het programma. Zo is er de Kitchen Collective o.l.v. Jasper Udink ten Cate; theater, restaurant, museum en popconcert in één! Het Kitchen Concert is een unieke multidisciplinaire ervaring. Van de Oostenrijkse fotograaf Klaus Pichler is er de expositie Stillevens van verrot voedsel. Pichler raakte een aantal jaar geleden gefascineerd door een VN-rapport over de omvang van voedselverspilling. Ook zijn er korte kunstzinnige documentaires te zien van internationale kunstenaars over het thema voedsel. Hoe ambachtelijk bier van het vat smaakt, kan bij een speciale Barrel Aged Bier proeverij met een biersommelier van Hellobier. En natuurlijk worden kinderen niet vergeten, zoals KinderKunstDiner waarbij kids van 7 t/m 12 jaar van harte welkom zijn voor een gratis bijzonder en kunstig 3-gangen diner. Kinderen gaan zelf aan de slag voor dit diner met verrassende ingrediënten op basis van een super creatief recept.

Gebutste groenten en gedeukt fruit

Bij BIJT! beleeft de voorstelling LANDMAAL van de Vlaamse theatergroep Laika de Nederlandse premiere. Theatermaker Sien Vanmaele is bezorgd over deze planeet én een vrouw van actie. Ze nodigt bezoekers uit aan haar ‘altaar der verstoten voedselwaren’ en dompelt hen onder in de wondere wereld van de micro-organismen die ons eten lekkerder, makkelijker te verteren en langer houdbaar maken. Ze vertelt: ,,We gaan aan de slag met brood van gisteren, gebutste groenten en gedeukt fruit. Dat alles toveren we om tot een eetbaar offer als eerbetoon aan de microben. Samen eten we een maaltijd als daad van verzet”. LANDMAAL is na ZEEMAAL het tweede deel van een trilogie over het voedsel van de toekomst, over de zoektocht naar een manier van koken die bijdraagt tot een betere wereld. De voorstelling staat meerdere keren op het programma.

Veel stof opwaaien

Zo ook de voorstelling Slachtvisite van Peergroup, een van de hoofdacts op BIJT!  Het locatietheater gezelschap had al langer de wens om met deze spraakmakende voorstelling het land in te gaan. Een reprise in het hart van de varkenssector, op een plek waar ‘voedsel in het DNA zit’, is de theatermakers van Peergroup op het lijf geschreven. Slachtvisite had eind 2021 haar première in het Friese Burgum en deed toen al veel stof opwaaien. Tijdens de voorstelling beende slagers in het midden van de ruimte een half varken uit, dat de volgende dag voorafgaand aan de volgende voorstelling tijdens een vijfgangendiner aan het publiek werd geserveerd. Tijdens het uitbenen luistert en kijkt het publiek via projecties op de wanden naar het verhaal van onze huidige voedselindustrie. In Veghel gebruikt Peergroup hetzelfde concept, waarbij lokale ambachtelijke slagers een rol zullen spelen. 

BIJT! is een initiatief van de samenwerkende partijen binnen de Cultuurfabriek op de Noordkade; De Compagnie, Cultuur Haven Veghel, Phoenix Cultuur en Theater aan de Noordkade, De Blauwe Kei. BIJT! wordt mede mogelijk gemaakt door Brabant C, VSB fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.