Lopende band van licht

De Compagnie presenteert Malerij Noordkade van Peter Vink

Waar vroeger de ingrediënten voor het veevoer vermalen werden loopt nu een rollende band van licht. Voor Peter Vink is de locatie zelf zijn atelier en het lichtkunstwerk dat hij creëert nodigt de kijker uit met andere ogen naar deze ruimte te kijken. Malerij Noordkade is te zien van 11 december 2022 t/m 29 januari 2023. De kunstenaar bouwt het werk ter plekke vanaf 5 december op.

Verwijzing naar verleden
De lichtinstallatie is speciaal gemaakt voor de Malerij aan de Noordkade en volgt de architectuur van de loopbrug die zich boven de gang bevindt. Op iedere draagbalk van deze brug hangt een dubbele rij LED-licht lijnen die zo geprogrammeerd zijn dat ze de illusie wekken van een rollende band. Hiermee verwijst Vink naar het verleden. In dit industriële erfgoed was ooit de mengvoederfabriek van de Coöperatieve Handels Vereniging (CHV) gevestigd. Het kunstwerk verbeeldt de productie die hier plaatsvond. De kleuren geel en groen verwijzen naar de kleuren van het logo van CHV.

Vanzelfsprekend aanwezig
Peter Vink maakt kunstwerken die de specifieke fysieke of mentale kenmerken van een locatie benadrukken. Hij werkt meestal met licht en zijn installaties zijn bijna vanzelfsprekend aanwezig in de ruimte. Zo benadrukt hij wat aanwezig is en nodigt tegelijk de toeschouwer uit om opnieuw en met andere ogen naar deze ruimte te kijken. Hij laat opvallen wat anders onopgemerkt blijft zodat de ruimte zelf een verhaal wordt.

Praktische informatie

De Malerij is onderdeel van het CHV-complex op de Noordkade te Veghel. Het lichtkunstwerk is hier te zien van 11 december tot en met 29 januari.
Dinsdag t/m zaterdag van 12.00 – 17.00 uur en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Parkeren P1, Cultuurfabriek.