Woorden met Akkoorden klinken heel mooi samen

Eerste editie Taal & Muziekcafé op de Noordkade

Tijdens de Nacht van de Noordkade, op vrijdag 27 januari 2023 is een nieuw programma-item te zien en te beluisteren. In het Koekbouw Café zijn dan twee sessies waarin bezoekers kunnen genieten van gecombineerde ‘live’ optredens door muzikanten en dichters/woordkunstenaars. Woorden en Akkoorden, Taal en Muziekcafé op de Noordkade is een bijzondere combinatie met verrassende performances, uitgevoerd door zowel amateurs als professionals, waaronder Spoken Word-artiest Onias Landveld, May Maema en Ailig Macleod Morena. Het taal- en muziekcafé is een gezamenlijk initiatief van Phoenix Cultuur, de Bibliotheek Meierijstad en Cultuur Haven Veghel. De presentatie is in handen van de stadsdichter van Meierijstad: Rick Terwindt, hij leidt het publiek al dichtend door het programma. De toegang is gratis.

Een van de optredende performers is Marijn Krol, oftewel Stuud! Creatief zijn met woorden op een muzikale beat, dat is waar zijn passie ligt. Marijn is 25 jaar, geboren en getogen in Eerde en zit  midden in zijn muzikale reis. Zin om te rappen of zingen? Dan ben je bij hem aan het juiste adres, want voor hem is er niks leukers dan de passie van taal en muziek overbrengen op anderen! Dat laat hij bij Woorden met Akkoorden zien en horen met eigen werk, maar tijdens de eerste voorstelling zullen er ook een aantal kids van een basisschool met Marijn hiphoppen.

Toveren met tekst, sound en muziekstijlen
Muzikale intermezzo’s komen van singer-songwriters May Maema en Ailig Macleod Morena. May laat zich inspireren door alledaagse verhalen die het leven brengt. Fijngevoelig als zij is, zet zij haar zintuigen in om informatie uit haar omgeving op te pikken. Die indrukken, emoties en gevoelens zet zij om in haar eigen creaties. Zij tovert daarbij met tekst en ieder verhaal vraagt om een eigen sfeer, sound en muziekstijl. In haar muziek verwerkt ze invloeden uit o.a. de (akoestische) rock, pop, nederpop, kleinkunst en spoken word. Ailig uit Leiden is een singer-songwriter, gitarist, artiest en straatmuzikant. De muziek die hij speelt varieert van folk tot singer-songwriter en van rock tot soul. Ailig maakt en schrijft zijn eigen nummers maar speelt ook graag covers op straat of podia.

De Liefde voor het gesproken woord
Headliner Onias Landveld (Paramaribo, 1985) is een verhalenverteller.  Hij schrijft, spreekt, dicht en inspireert. Vanaf augustus 2017 was hij voor twee jaar de stadsdichter van Tilburg. Zijn talent deelt hij graag via concepten, workshops en spreekcursussen. Maar het podium is waar hij het liefst staat. Na jaren te hebben rondgedwaald ontdekte hij zijn liefde voor het gesproken woord. In 2015 ontving hij daarvoor de Van Dale Spoken Award voor storytelling. Het heeft hem nog meer gemotiveerd om naar mensen uit te reiken. Altijd zoekende om iemand te raken met een memorabele boodschap, blijft hij met woorden banden smeden.Daar houdt hij van. Herkenning creëren door een zaadje te planten, gevoed met passie en identificatie.

Het nieuwe Taal en Muziekcafé vindt plaats op vrijdagavond 27 januari tijdens het winterfestival van de Noordkade in Veghel: Nacht van de Noordkade 2023. Er zijn die avond twee voorstellingen, om 20.00 uur en om 21.10 uur. Locatie: Koekbouw Café, gelegen op de eerste verdieping achter evenementenhal De Koekbouw. Tijdens de voorstellingen worden geen bezoekers meer toegelaten, dus zorg dat je er tijdig bij bent. Verder geldt; vol is vol.